keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Fear and loathing in Somero & Uusikaupunki


Honey, we're home.

Juhlat on lusittu ja vuorossa on (ihana) arki. Joulusta ei varmaan ole enää mitään erikoisempaa kerrottavaa, mutta jos nyt vähän rustaisin. Koirat saivat lahjaksi vihreän timosauruksen, mistä tuli heti ensi äännähdykseltä Lokin lempilelu ja se vinkui lelun perään sen ollessa vielä paketissa. Sille piti sitten hieman murista ja hurista ja jutella.

Fiona, Loki ja Tessi tulivat ihan ok toimeen, tehokkaalla "ignooraa sä mut niin mä ignooraan sut" -taktiikalla meni koko loma. Keittiöön tai pöydän alle ei ollut tulemista kuin max yhdellä koiralla kerrallaan ja muutenkin piti vähän vahtia ettei suurempia aamuhepuleita tms vietetty koko porukalla vaan koirat tervehdittiin yksi kerrallaan. Tai lähinnä Loki yksinänsä, sillä on nyt hieman special needs meneillään enkä halua että se alkaa ketään pois häätämään. Yksi äksidentti oli keittiössä ennen "huspois keittiöstä" sääntöä, kukaan ei oikein nähnyt mitä tapahtui mutta kurkun pala lienee aiheuttaja, epäilisin että se jotenkin lensi Fionan päälle ja Loki yritti sitä napata ja siinä oli sitten tilanne valmis.

Loki oli kova vahtimaan koko viikon, minkä tahansa pienen äänen (joko oikean tai vain Lokin päässä kuuluvan..) kuultuaan syöksyi ovelle haukkumaan. Yhtenä yönä tuuli paljon ja varmaan puut heiluivat hyyyyvin epäilyttävästi, kun Loki alkoi haukkua aamuyöllä varmaan viisi kertaa parin tunnin sisällä. Viimeisimmällä käskin sen vessaan ja nukahdin ja unohdin sen sinne. Siellä se oli häntää heiluttaen seissyt pari tuntia myöhemmin, kun iskä oli ollut menossa vessaan.. Viimeisenä päivänä Loki pääsi vahtimaan sitten ihan aiheesta, kun toiselle mökille menossa ollut nainen koputti pari kertaa oveen, avasi oven ja meinasi tupata samantien sisään ilman että kukaan meistä oli ehtinyt edes nousta sohvalta. Loki haukkui hurjasti enkä ole yhtään varma, että se olisi päästänyt naista ollenkaan sisään edes haistelemisen jälkeen. Ensimmäinen kerta, kun Loki "pääsee"(?) vahtimaan aiheesta.

Aattona käväistiin mummia tervehtimässä ja Loki kävi innokkaana tekemässä tuttavuutta vanhainkodin pariin työntekijään. Ihmekös tuo, tuoksuivat varmaan kinkulta.

Ulkoilut meni mökillä vaihtelevasti hihnassa tai vapaana, metsän hajut ajoittain veivät pientä koikkeria niin että fleksille oli käyttöä. Maasto oli aivan upeaa hakutreeneihin ja äiti halusikin vapaaehtoisesti tehdä sekä Lokille että Tessille parit hakutreenit. Loki teki hyvää hakuympyrää ja meinasi seota sukkiinsa kun oli Tessin vuoro. Treenin aikana ei muut hajut ja tekemiset käynyt sillä mielessäkään. Lisäksi treenailtiin hieman avokulmia 2x2 kepeillä Lokin kanssa, Tessin kanssa keppien alkeita ja kontaktilautaa.

Viikko oli tosi rentouttava, mutta olisi saanut jatkua vielä pitempään. Yhtenä päivänä jäin pariksi tunniksi ihan yksin koirien kanssa, enkä meinannut saada edes luettua, kun viiden minuutin välein piti nostaa katse, ihastella väsyneinä nukkuvia koiria ja ikkunasta tuulessa huojuvia puita.

Mutta all good things come to an end ja lauantaina huristeltiin kohti kotia. Maanantaina töihin ja iltapäivällä auton nokka vuorostaan kohti seuraavaa mökkiä. Kolme tuntia ajoa ja päästiin perille, tällä kertaa joukon sheltiksi vaihtui Mandi.


Onneksi kaikki koirat olivat enimmäkseen väsyneitä, joten sisällä ollessa ne lähinnä nukkuivat. Loki käyttäytyi Mandin kanssa täsmälleen niinkuin Tessin (ja oikeastaan Fionankin), ei haittaa Lokin elämää jos ei tunge naamalle. Mandi oli täsmälleen yhtä kiinnostunut Lokista kuin Tessi, eli ulkona seurasi Lokia melkein koko ajan ja oli hakemassa leikkiin. Loki oli kuin mokomaa sinistä sheltinpoikasta ei olisi olemassakaan. Vierekkäin söivät kuitenkin keppejä ulkona, sisällä sama välttelytaktiikka ja samat säännöt kuin edelliselläkin mökillä, eli keittiöön ei ollut lupa tungeksia.

Menopäivänä Loki kuitenkin "ilahdutti" runsaalla energiallaan. Sinne mentyämme skannasin lattiat kaiken syötävän varalta ja mitään ei näkynyt. En kuitenkaan tajunnut varoittaa ihmisiä laittamasta mitään kummempaa lattioille. Ainakaan sukkia. Niinpä sitten illalla kesken korttipelin kaveri kysyi, että mitäs tuo syö. Loki oli löytänyt mökkikaverin lattialle laittamat villasukat ja ehtinyt syödä niihin reiän. Hävetti... Eikä siinä kaikki, tietysti se oli valinnut kohteekseen Gantin villasukat, briteistä tuodut. Hävetti vähän lisää. Nyt on sitten tilauksessa nettikaupasta vastaavat sukat, mitkä pitää lähettää kyseiselle henkilölle. Pitäähän se korvata kun koira on ääliö. Korvaisikohan vastuuvakuutus.

Käydessämme lenkillä metsässä uuden vuoden aattona, pidin Lokia ensin hetken vapaana. Sehän kuitenkin päätti kadottaa korvansa aivan täysin ja lähti jonkun perään metsään. Hieman se kiersi ja kaarsi, sattumalta luojan kiitos se mitä se ikinä saalistikin, oli kulkenut takaisin tien yli ja sain sen kiinni sen juostessa tien yli. Loki ei koskaan ole noin kovasti lähtenyt hajun perään. Jos haju ei olisi mennyt tien yli, en epäile hetkeäkään etteikö olisi ollut jo toinen uusi vuosi kun etsisin kadonnutta Lokia. Tämän jälkeen kaikki lenkit tehtiin hihnassa ja Loki oli aivan hulluna vetämässä metsään monissa kohdissa. Noin vahvoja hajuja ja vaistoja vastaan ei emännällä ole mitään saumaa. Mökin pihassa Loki oli kuitenkin vapaana kun ulkona oltiin ja pysyi hyvin pihassa.


Mökin tienoilla ei paljon paukkunut, mutta aattona pidin koirat joka tapauksessa sisällä iltapäivästä yöhön asti. Ulkona kauempana kuuluvat paukut eivät saaneet ketään koirista korvaansa lotkauttamaan. Mandi seikkaili mökin pihassakin koko päivän ja vaikka paukkui selvästi niin ei se välittänyt mitään.

Kellon lähestyessä kahtatoista kokoonnuimme savusaunan kautta rannalla olevaan paljuun odottamaan vuoden vaihtumista. Tähtitaivas näkyi välillä aivan sanoinkuvaamattoman kauniina suoraan yläpuolella. Oli aika erikoinen tapa viettää uutta vuotta rannalla lämpimässä paljussa, tähtiä ja kaukana näkyviä raketteja ihastellen.

Odotimme vuoden vaihtumista siinä paljussa kännykän kellon kanssa shampanjalasit kädessä, kun juuri ennen kriittisiä hetkiä naapurimökissä alkoi paukkua. Mandi sai sätkyn (olisi pitänyt tajuta pistää sisälle omien koirieni kanssa aiemmin) ja otti hatkat metsään. Tässä vaiheessa mietin, että sisällekin varmaan kuuluu aika hyvin ja lähdin omien koirieni seuraksi. En päässyt mökin ovelle asti kun Mandi oli jo jaloissani näyttäen siltä että tulee erittäin mielellään sisälle myös. Viitisen minuuttia kesti lähimpien mökkien ilotulitukset ja se aika menikin sitten pyyhe päällä sisällä odotellessa kolme pelokasta koiraa jaloissani. Fionakin halusi syliin, vaikka ei yleensä paukuista välitä, sen verran kovaa kuului sisälle. Mandi ja Loki bondasivat olohuoneen pöydän alla piilossa. Paukkujen loputtua koiratkin rauhoittuivat ja päästiin jatkamaan juhlimista paljussa.

Heitin talviturkin meressä 1.1.2014 klo 00:32. Merivesi oli 4 asteista, onneksi paljussa mittari näytti peräti 42. Paljon kuumempaa vettä ei olisi kestänytkään.

Loppuyön kaikki koirat oli tosi väsyneitä ja nukkuivat meidän pelatessa neljään asti lautapelejä. Lokilla oli hermot kireällä ja se ärähtikin vuorotellen sekä Mandin että Fionan kauemmas käytyään nukkumaan keskelle huoneen oviaukkoa ja muut halusivat ohi. Käskin Lokin omaan petiinsä kulmaan missä sai olla rauhassa ja sen jälkeen palasi rauha maahan. Yöt nukuttiin samassa tilassa ongelmitta, kukin omalla pedillään.

Seuraavana aamuna siivottiin ja pakattiin kamat. En nähnyt mitä tapahtui, mutta joko Mandi tai Loki todennäköisesti säikähti ulkona ison maton ravistamista ja Loki ärähti Mandin kauemmas. Mandi lähti juoksemaan ja Loki perään. Hirmuinen ääni lähti Mandista sen juostessa pari kertaa mökki ympäri ja Loki veteli perässä. Pysähdyttyään Loki heilutti hirmuisesti häntää ja oli kierroksilla. Ihan kuin olisi saalisvietin ajamana pistellyt menemään Mandin perässä. Loppusiivouksen ajan koirat odottivat autossa pois jaloista ja lopuksi tehtiin vielä rauhallinen yhteislenkki ennen kotimatkalle lähtemistä.

Oli todella kiva uusi vuosi kerrankin poissa enimmistä paukkeista. Joutsenetkin olivat juhlimassa meidän kanssa. Tosi "perinteinen" uusi vuosi.


Koirat ovat aivan umpiväsyneitä näiden kahden reissun jälkeen. Fiona nukkui mökillä lähes koko ajan ja hieman jo mietin onko se kipeä. Sen vatsa on mennyt sekaisin todennäköisesti kaikista tapahtumista ja on ollut löysällä jo pari päivää. Lisäksi Fiona vaikuttaa vaisuilta. Nyt tuossa vieressä nukkuessa se heilutti äsken häntää unissaan. Voi pientä murulaista.

Nyt parin päivän täyslepo, perjantaina tosin käydään vapaatreeneissä sporttarilla ja ajattelin muistuttaa Lokille parit keinut lauantain kisoja varten. Aikataulut on tullut. Meidän lähtönumero on 40 ja medejä on kullakin radalla ~25 kpl. Aiemmin meitä kouluttanut Anne Savioja starttaa maksi 1 kaikilla kolmella radalla, hauskaa :). Lisäksi lähtölistassa on muutamia muitakin tuttuja. Meidän ensimmiäinen rata on klo 9:25 ja kolmas 14:30.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti