Nyt Fiona on ollut viikon raakaruokinnalla ja viikonloppuista stressi(?) oksentamista lukuun ottamatta vointi on ollut hyvä. Kakkaa tulee n. kerran päivässä ja se on kiinteää. Kakkaan korreloi riisin määrä suoraan sen määrään, koostumukseen ja väriin. Sitten ihan kuin Fionan vointi päivisin ja energisyys olisi jotenkin "tasoittunut", eli se ei enää mene sata lasissa tai sitten vedä sikeitä. Tänäänkin päästin sen pihalle ja se istui pitkän aikaa portailla ja vain katseli maailman menoa. Voi tietysti olla vaan kuvitelmaakin, että katsotaan nyt mitä tässä tapahtuu.
Jos viikon päästä Fionan vointi on yhä hyvä niin voisin alkaa lisätä keitettyä kesäkurpitsamössöä sen ruokaan. Pikkuhiljaa mennään, pienin askelin. The early bird may get the worm but the second mouse gets the cheese! :)
Lisäsin Fionan kotisivuille linkit-osioon joitain parhaiksi toteamiani ruokintaan liittyviä sivustoja. Näitä lisätessäni muistin yhden kirjoituksen, minkä ensimmäinen kappale sytytti suorastaan hehkulampun pääni päälle, niin valaisevan DAA! elämyksen sain. Tässä vapaa suomennus yllä olevan linkin artikkelin ensimmäisestä kappaleesta:
"80 miljoonaa lajia maan päällä (joista noin 700,000 on eläimiä) syövät raakaa ruokaa. Itse asiassa ihmiset ovat ainoita, jotka kuumentavat syömänsä ruoan. Ihmiset kuolevat keskimäärin rotuna puolessa välissä tai alle mahdollista elinkaarta kroonisten sairauksien takia, jotka aiheutuvat suuresti ruokavaliosta ja elämäntyylistä. Kotieläiminä lemmikit myös syövät keitettyä, prosessoitua ja lämmöllä denaturoitua pakattua ruokaa. Tämän seurauksena lemmikit kärsivät ihmisten kaltaisista kroonisista sairauksista kuten syövistä, niveltulehduksista ja muista rappeuttavista sairauksista."
Melko silmiä avaavaa, että ihmiset ovat tosiaankin ainoa laji maan päällä mikä lämmittää ruokansa. Mikä todennäköisyys on sille, että koirille tämä ihmisten ruokavalio olisi jotenkin parempi kuin se mihin niiden ruoansulatusjärjestelmä on tarkoitettu?
Nykypäivän koirille varmasti oleellisinta on kuitenkin se, onko niiden kroppa jo viety niin kauas alkuperäisestä että ne eivät enää kestä tuota niille tarkoitettua ravintoa. Se lienee koirakohtaista, mutta uskon että kokeilemisen arvoinen seikka kaikille jotka vain kypsää ruokaa koirilleen antavat.
Fionan kaltaisia "poikkeustapauksia" tuskin voi mihinkään lokeroon pistää, mutta sen voin sanoa että jos tämä raakaruokintaviritelmä Fionan ongelmia ratkaisevasti parantaa niin eipä tarvitse kahdesti miettiä mitä suosittelen jokaiselle samankaltaisista ongelmista kärsiville. Täältä blogistahan (tai toistaiseksi toisaalta) sitä voi jokainen halutessaan lukea Fionan hoitokertomuksen alusta loppuun onnistuneine ja epäonnistuneine ruokintakokeiluineen.
Toinen mielenkiintoinen sivu mihin eksyin oli kansainvälisellä havanese forumilla keskustelu "Liver problems in Havs?". Aiemmin olin törmännyt keskusteluihin missä muun muassa oli linkkejä lähteisiin, joiden mukaan jopa 70-80% yorkshirenterriereistä ja melkein yhtä suuri luku maltankoirista kärsii jonkinasteisesta mikrovaskulaarisesta dysplasiasta, eli tästä Fionan oletetusta sairaudesta missä osa verestä ohittaa maksan pienenpieniä shuntteja pitkin (mainittujen rotujen kasvattajista suuri osa jenkeissä testauttaa pentujensa sappihappoarvon ennen luovuttamista, tästä syystä esimerkiksi maltankoirien eläinlääkärien toimesta suosittelema luovutusikä on siellä vasta 16-viikkoa, koska sappiarvo on suht luotettava vasta tällöin). Suurimmalla osalla tämä ei kuitenkaan oireile mitenkään vaan on jalostuksellisesti vähän verrattavissa lonkkadysplasiaan, eli että ei jalosteta vain ihan terveitä yksilöitä vaan niitä "terveimpiä" sappihapon suhteen, kun lähes kaikilla siinä on vähän heittoa.
Yritin mielenkiinnolla etsiä tästä tietoa suomen maltankoirien ja yorkkien yhdistyksistä ja keskustelupalstoista, mutta joko niitä ei ole tai sitten ne on niin hyvin piilotettu etten löytänyt kummallekaan edes keskustelupalstaa. Olisi mielenkiintoista tietää miten Suomessa suhtaudutaan maksaongelmien ehkäisemiseen ja paljonko niitä oikein on edes tutkittu. Yksi mielenkiintoinen fakta yllä olevasta keskustelusta oli myös se, että 80% koirista joilla on MVD ovat oireettomia. Eli käytännössä yhtä Fionaa kohden on neljä (menikö matikka oikein :P) oireetonta geneettisesti sairasta koiraa, jotka periyttävät ongelmaa eteenpäin sille onnettomalle joka sattuu saamaan pahemman version taudista.
Nyt eksyin ihan aiheesta. Eli siis tuolla havojen keskustelussa mietittiin sitä, kuinka suuri osa havapopulaatiosta kärsii maksaongelmista. Ilmeisesti lopputulos oli se, että tilanne on paljon parempi kuin esimerkiksi aiemmin mainituilla roduilla. Silti joukossa oli muutamia, jotka aikovat jokaisen ostamansa pennun testauttaa maksaongelmien varalta eli pyytää kasvattajaa testauttamaan kyseisen pennun sappihappoarvon. Jotenkin tuntuu kovin vaikealta uskoa, että muistaakseni Havannalaiset Ry tiesi ennen Fionaa vain kaksi maksashunttitapausta ja toinen näistäkin oli vain epäily. Liekö sitten samanlainen epäily kuin Fiona? Voiko yksi rotu olla eri puolilla maailmaa näin eri tilanteessa, että toisella puolella MVD:stä ei käytännössä tiedetä mitään ja sairastuneita yksilöitä on yksi tai kaksi, ja toisella puolella pohditaan onko ongelma niin suuri, että sen rajoittamiseksi pitäisi alkaa suunnittelemaan toimenpiteitä? Keskustelun perusteella usea jenkkiläinen kasvattaja testaa pentueen molemmat vanhemmat sappihapon osalta ennen pennuttamista.
Eräs ensimmäisen havansa maksaongelmien takia menettänyt kertoi testauttaneensa uuden täysin terveenoloisen pennun koska "I couldn't imagine a family going through that a second time.".
Enkä yhtään ihmettele.
Keskustelussa on myös eräs, jonka havalla on "mild", eli lievä MVD ja tuo hava painaa himpun päälle 2kg. Eli eipä Fiona sitten niitä pienimpiä edes ole, ainakaan tällä vähän pulskalla neljän kilon painollaan.
Olen kierrellyt ja kaarrellut ja nyt vasta pääsin siihen, mitä minun alun perin piti kirjoittaa. Mielenkiintoista oli että useampi ihminen kommentoi keskusteluun sanomalla, että heidän havallaan nimenomaan rokotukset aiheuttivat maksa-arvojen nousua. Koska en enää jaksa suomentaa :) pistän tähän suorat lainaukset yllä linkitetystä keskustelusta:
"I actually went through a trying 10 months with Ricky because of a liver problem. In his case, it was due to a toxic reaction to vaccines, but it took many months and mucho money and stress to finally get things where I'm not worried anymore."
- marjrc
"My Lulu, who is small, had one post BAT [Bile acid test = sappihappotesti] that was slightly elevated but 2 BAT's since then were normal. She is also assumed to have had a bad reaction to her puppy shots."
- mellowbo
"Marj, what went on with your Ricky and his reaction to vaccines? Tucker has had two awful reactions, and I'm thinking about dodging any further shots in the future, if I can figure out how to make that work."
- Sheri
"In a nutshell, in Nov. of last year, Ricky woke up 4 days after a first part of his shots (he was going to get the 2nd part 3 weeks later) shivering, panting excessively and not being able or willing to move. I brought him to the ER at 3 a.m. and his ALT was sky high. It was 1200 when normal is about 100, so they kept him overnight, fed him fluids and retested. The ALT (liver enzyme) shot up to 1800, but went down with some med'ns and fluids. I got him back the next day and from there....... well, it's been a long journey.
Basically, the vaccines caused acute toxicity in the liver and with much research on my part, great advice from all kinds of sources, change of diet (many times!), lots of moola, time and some invasive testing on Ricky, we are at the point where he will no longer get vaccinated - over my dead body! - and we will be testing in a couple of weeks to see how low the ALT has gone down. I'm praying for a normal rate! He never ever had symptoms except that one time when I brought him to the ER, so that's a huge blessing. It was only with the BAT and blood tests that we saw he had toxicity in his body."
- marjrc
"Dr. Center thinks there may be two genes involved in liver disease in Havanese - this is better than CD, which can have up to 30! BAT levels can vary depending upon the food you feed the dog, (42% protein of Innova vs. 21% protein in others), and other factors, including delayed gastric emptying [toim. huom. Fionallahan vatsa tyhjenee hitaasti, naturopaatin mukaan vatsahappojen puutteesta, hmm]. This gastric delay can cause elevated values, but it does NOT mean the liver has problems."
- avonleahavanese
Ja mitään en väitä, mutta blogin selaus taaksepäin paljasti, että Fiona sai ensimmäiset penturokotteensa 12 viikon ikäisenä 14.3 ja seuraavana viikonloppuna eli 17.3 kiidätin sen Espoon Aistin päivystykseen oksentelemisen ja heikon kunnon vuoksi. Että semmoista tällä kertaa. Pitääpä miettiä uudestaan kannattaako Fionaa rokottaa enää kertaakaan. Samoin punkkien torjunta-aineet taidan jättää Fionalta väliin. Tänä kesänä se ei saanut aineita yhtään enkä silti löytänyt siitä yhtään ainutta punkkia. Ja uskon että olisin kyllä sillä lyhyellä karvalla nähnyt melko heti jos sillä olisi punkki ollut. Ehkä-pentu toki saa rokotukset ja kaiken muunkin rutiinihoidon minkä kuka tahansa normaali terve pentu.
Tulipas avautuminen, mutta oli kiva saada nämä jutut ulos systeemistä kirjallisesti niin voin myöhemmin näihin palata. Lopputulos tällä hetkellä on se, ettei minulla ole harmainta aavistusta onko Fionalla maksaongelma, ruoansulatusongelma, molemmat vai ei kumpaakaan.
Fionan äidin saamat kaksi pentua voivat hyvin ja parin viikon päästä lähtevät maailmalle. Nyt kotikennelissä on astutusvuorossa ollut Fionan sisko Kukka. Kasvattaja on toiminut erittäin vastuullisesti ottaen huomioon Fionan terveyden ja nämä molemmat sukulaisnartut on testattu sappihapon osalta terveiksi. Fiona toivotteleekin kaikkea hyvää siskon tulevalle perheelle!
Kuvapiristeenä tässä postauksessa toimii Fionan toissapäiväiset tutustumiset lumeen. Voi sitä hepulin määrää!
Joku sanoi havakeskustelussa mielestäni erittäin hyvän neuvon kaikkien sairaiden (ja miksi ei terveidenkin) koirien omistajille: "Don't stress - just enjoy. The life span of a dog is never long enough anyway."
Siitä on hyvä aloittaa ja siihen on hyvä lopettaa.
-----------------------------------
Btw. Itse veikkaan että pennut syntyvät nimenomaan tuolloin 29.10. Koska tällöin ne olisivat luovutusikäisiä juuri sopivasti jouluaattona ;)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti