Näin ne ketarat lötköttää, mutta mitä sieltä alta löytyy?
Ensin kävelytin Lokia ulkona edestakaisin ja ympyrää ja portaita ja mitä lie. Niina kiinnitti heti huomiota kahteen asiaan: takapään käyttöön ja vasemmalle kääntymiseen. Tutkimishuone oli Nummelan Mustin ja Mirrin yhteydessä. Huoneessa Loki rentoutui melkein heti. Ensin seisottelin Lokia ja Niina tutki rankaa ja muuta kroppaa. Havainnot olivat samat kuin ulkona eli Lokin kaksi ongelmakohtaa ovat:
- Vino ranka
- Kehittymätön/heikko takapää
Takapäätä Niina veikkaili hitaasti kehittyväksi (minä kutsun sitä ruipeloudeksi :). Lihaskunto ei ole mikään erityisen hyvä ja erityisesti syvät lihakset vaativat paljon lisätreeniä. Jouduin myöntämään hävettävän lyhyet lenkit talven aikana ja sain osakseni ansaitut torut ja syvät huokaukset. Näiden yhdistelmänä sitten Loki ei oikein hallitse takapäätään, mistä seuraa agissa hyppyjen läpi koohottaminen. Ohjeeksi tulikin ottaa rimat kokonaan pois tai vaihtaa ne speedpumpeihin, kunnes Loki oppii käyttämään peräänsä paremmin. Lisäksi hyppytekniikkaa pitää vielä paljon vahvistaa.
"Sano, et mulla on ihan hyvät pakaralihakset, tai muuten...!"
Hieromiseen Loki oli alkuun vaikea saada kyljelleen, mutta kun se kerran siihen saatiin niin se rauhoittui pian ja silmätkin vähän lupsuivat. Takapäätä käsiteltäessä Loki oli hieman levottomampi, samoin kuin tassuja tutkittaessa. Niina kehottikin pitämään vaikka joka ilta pienen rentoutustuokion missä tutkin rennon Lokin läpikotaisin ja paijailen ihan kevyesti hieroen, että Loki tottuisi rentoutumaan kyljellään ja antaisi käännellä ja väännellä itseään ihan miten halutaan. Ihan pikkuisen kuulemma saattoi takapää olla arkakin, mutta sen kummempia jumeja ei löytynyt. Etupää oli Niinan mielestä kehittynyt hyvin mikä onkin agikoiralle tärkeää, kun kaikki laskeutumiset ja kontaktit ovat erityisen raskaita etukropalle.
Kysyin Lokin painosta onko se Niinan mielestä sopiva, kun omasta mielestäni on ehkä hieman hoikka, mutta Niina sanoi että Loki on nyt oikeastaan juuri passeli agilitykoiraksi. Eli pois minulta ajatukset Lokin tukevoittamisesta.. Muuten Loki sai kehuja rakenteestaan, kauneudestaan ja käytöksestään. Melko taitava poitsu!
Sitten niitä muistiinpanoja ja muita käytännön asioita erityisesti Lokille, ensin yleensä lenkityksestä:
- Koira ei kävele vasemmalla, vaan omistajan oikealla puolella.
- Joka lenkin yhteydessä 2 minuutin erittäin hidas "askel kerrallaan" kävely (koira oikealla puolella), esim. nami nenässä kiinni -> vahvistaa syviä lihaksia.
Nämä harjoitukset tulee tehdä ylihuomisesta lähtien kerran päivässä kahden viikon ajan, mielellään jonkun hieman lyhyemmän (esim aamun) lenkin jälkeen ja sen jälkeen koiran tulee levätä. Kahden viikon kuluttua siirrytään tekemään joka toinen päivä toiset kaksi viikkoa, tämän jälkeen tulisi varata aika uuteen käyntiin fyssarille.
- Töniminen 10-20 toistoa. Kevyttä tönimistä 2 sekuntia kerrallaan eri puolilta eri kohdilta kroppaa, myös edestä rinnasta ja takaa hännän alta, koiran seistessä paikallaan. Koiran tulee ns. nojata kättä vasten, tassut eivät saa liikkua. Ensin lattialla ja kun sujuu ongelmitta niin siirrytään epätasaiselle alustalle, esim. sänky, patja jne. (syvät lihakset)
- Jalkojen ylitykset 5-10 ylitystä. Omistaja istuu lattialla jalat suorina, pieni väli jalkojen välissä. Koiraa kävelytetään namin avulla jalkojen yli niin, että ensin yksi etujalka väliin ja sitten yksi takajalka, eli koira ei saa pistää molempia etu-/takajalkoja väliin kerrallaan. Kun sujuu ok, laitetaan n. 10cm korkea laatikko jalkojen väliin, tarkoituksena että koira astuu sille. Kun sujuu ok, koiran voi opettaa tasapainoilemaan laatikon päällä (koikkerin kokoiselle riittää hyvinkin pieni laatikko, mitä pienempi sen vaikeampaa). (syvät lihakset)
- Lonkan koukistajan venytykset 3-5 toistoa. Houkutellaan namilla koiran etujalat tuolille ja nami annetaan selän linjan suuntaisesti houkutellen suoristamaan ja venyttämään lonkat.
- Namitaivutukset 2-3 toistoa per puoli. Koira seisoo omistajan edessä takapuoli omistajaan päin. Namilla houkutellaan koiran pää ensin kylkeen (melko lähelle päätä), sitten hännän tyveen ja siitä alas takatassuun.
- Istuminen etutassut epätasaisella alustalla/korokkeella. Houkutellaan koira seisomaan etutassut epätasaisen alustan tai korokkeen päälle ja siitä istumaan niin, että etutassut jää tuolle korokkeelle.
Huomioitavaa agilityn treenaamisessa
- Lämmittely nousujohteisesti 15-30 minuuttia (voi olla lopussa vapaana), jäähdyttely laskujohteisesti 20-30 minuuttia (hihnassa).
- Lämmittelyn jälkeen ja ennen jokaista omaa vuoroa nopeasti namitaivutus ja töniminen.
- +-0 lämpötilassa jo suositeltavaa pitää takkia lämmittelyissä, jäähdyttelyissä ja omien vuorojen välissä.
- Mikäli epäilee onko koira tarpeeksi lämmin, esimerkiksi anturoista voi testata koiran lämmittelyn tilaa.
- Ei tule tehdä niin vaikeita harjoituksia, että tekniikka hajoaa. Todennäköisesti Loki ei ole vielä valmis esimerkiksi tiukkoihin kaarteisiin vauhdin kanssa.
- Ohjausta pitäisi tehdä yhtä paljon oikealla ja vasemmalla puolella.
- Hyppytekniikka on jees!
Harrastusloksukan viikkorytmistä
"Lepopäivä" = Normipäivä, eli tunnin parin melko rauhallinen lenkki, voi olla vapaanakin, kunhan ei mitään älytöntä rehkimistä.
Kunnonkohotuspäivä = Kunnon lämmittely (esim. Fionan kanssa) ja sitten jotain rankempaa liikkumista, esim. juoksulenkki, mäkijuoksua, hankikahlaamista, epätasaisessa maastossa liikkumista jne.
- Ma: Kunnonkohotuspäivä
- Ti: Treenipäivä
- Ke: Lepoa
- To: Treenipäivä
- Pe: Treenipäivä
- La: Lepoa
- Su: Kunnonkohotuspäivä
Ei ole ideaalisinta, että kunnonkohotuspäivät ovat peräkkäin, mutta Lokin tämän hetkisellä viikkorytmillä näin on paras. Mikäli to tai pe treenit jää välistä niin sitten sinä päivänä onkin kunnonkohotuspäivä.
Tämmöisellä suunnitelmalla suuntaamme siis Lokin kunnon kohotukseen ja syvien sekä takapään lihasten vahvistamiseen. 70e maksoi meidän 1,5h käynti, mutta koen kyllä saaneeni koko rahan edestä hyviä (joillekin muille ehkä itsestäänselviäkin) ohjeita mahdollisimman turvalliseen treenaamiseen.
Ottipa heti silmään tuo Niina Sorvari.:) Me käytetään Elsaa Aistissa Niinalla ja olen kyl tosi tyytyväinen siihen hoitoon ja ohjeisiin mitä ollaan Niinalta saatu.:) Elsan kuntoutus onkin edennyt tosi hyvin kun on osaavan fyssarin ohjeet.
VastaaPoistaAloin itsekin miettimään et aika pitkälti työskentelen Elsan kanssa sen oikealla puolella, tosin lenkillä se menee kyl taas on mun oikealla puolella koska kävelen yleensä kadun oikeeta puolta ja koira menee oikealla pientareella. Vois ainaki tehdä näyttelytreenit koiran vasemmalla puolella et vähän tasapainottaa sitä sit ku pääsee ton kans treenaamaan kunnolla tokoa.:)
Niina oli kyllä tosi mukava! Ja vaikutti hyvin asiantuntevalta :). Hyvä että Elsan kuntoutus sujuu hyvin!
VastaaPoistaMä huomasin eilen, että mulla on vaikeuksia ihan sormien toiminnan kanssa jos yritän seisottaa Lokia tai toimia sen vasemmalla puolella niin että nami tulisi vasemmasta kädestä :D. Että selvästi huomaa että harjoitus kuin harjoitus niin helpommin teen sen aina samalta puolelta.
Mutta nyt siihen tulee kyllä muutos! Ja jos tokoa harrastaa niin kuulostaa kyllä hyvältä tehdä muut harjoitukset sitten toiselta puolelta.