Tämä on versio 2, missä pyreneittenpaimenkoirilla on laskettu sekä lyhyt- että pitkäkarvaisten tulokset. Heivasin kuvan nähtäville facebookiin kun se oli mielestäni niin kaunis :). Jakoi kuitenkin mielipiteitä siinä suhteessa, että se ei ole tutkimus eikä yritä olla, vaan kuvaa pelkästään graafisessa muodossa minkälaisessa suhteessa A-D lonkkia on kullakin rodulla kunakin vuonna tutkittu. Mitään tarkempaa vertailua siis esimerkiksi rotujen välillä on vaikea vetää.
"Infograafi (tietograafi, infografiikka) on tiedon visualisointia niin, että tieto on helpompi ja nopeampi omaksua kuin esimerkiksi tekstimuotoisena."
- Lähde: https://wiki.uef.fi/pages/viewpage.action?pageId=25755725
En siis koko elämääni panostaisi tämän analysoimiseen ja tulkitsemiseen, mutta mielestäni mielenkiintoisia huomioita sieltä voi nostaa:
- Cockerien, shelttien ja novascotiannoutajien tulokset ovat pysyneet suurinpiirtein samoina, A lonkkaisten määrä melko vakio joka vuosi.
- Koirien suuri määrä helpottaa selvästi, suurilukuisilla roduilla luvut pysyvät paljon samansuuntaisemmissa lukemissa kuin esim. pyreneittenpaimenkoiralla (pk+lk), minkä populaatio on sen verran pieni ja siksi vaihtelua on runsaasti ja johtopäätösten vetäminen vaikeampaa.
- Villakoirien tulos oli mielenkiintoinen siinä mielessä, että A-lonkkaisten trendi on selvästi laskeva. Miksiköhän? Onko villiksillä jatkuvasti näin huonoja lonkkia, vai onko tutkittu niin vähän (mahdollisesti vain oireilevia koiria)? Rotua tuntematta ja lisää selvittämättä on vaikea sanoa.
- Espanjanvesikoirien A-lonkkien määrä ollut nousemassa. Mutta mitä se kertoo? Perrojen tilanne on sen verran jännä, että tässä lisätiedoksi kuvattujen koirien määrän nousu tällä rodulla alkaen vuodesta 2003 ja päättyen vuoteen 2013:
- 39, 90, 119, 135, 186, 213, 197, 239, 203, 234, 219.
- Eli alussa noussut radikaalisti määrä, mutta viime vuosina pysynyt suhteellisen samana.
- Agilityperrojen vaikutus?
- Kooikerhondjien tilanne ei (mielestäni) ole yhtä hyvä, vaan tässä virallistakin virallisemmassa kuvassa näkyy eri lonkkatulosten trendilinjojen suunta:
- Sekä A- että B-lonkkatuloksien määrä on laskemassa ja C-lonkkatulosten määrä nousemassa.
- 2007 vuonna on ollut selvä notkahdus, missä C-lonkkaisten määrä on suurempi kuin A-lonkkaisten. Joten sinänsä kyse voi olla tämänkaltaisesta yleisestä heittelystä pienilukumäääräisellä rodulla.
- Silti, huolestuttavaako? Minusta on.
- Rodun jalostusohje lonkista sanoo näin: "Jalostukseen hyväksytään tulokset A ja B sekä tulos C, mikäli yhdistelmän toisen koiran tulos on A tai B."
- Lähes kaikki Suomessa tehdyt yhdistelmät noudattavat tätä linjausta, mutta ulkomailla lonkkia ei läheskään yhtä säännöllisesti tutkita.
Kuva ei ota kantaa siihen, miksi tulokset ovat tällaiset. Mielenkiintoisia muuttujia mainittiin fb:ssä mm:
- Paljonko on tutkittu koiria eri roduissa näinä vuosina (nämä ovat minulla myös tilastoissa mutta en jaksanut alkaa tehdä niistä omaa kuvaansa). Kussakin rodussa oli kuitenkin havaittavissa selkeä nousu tutkittujen koirien määrässä 2003-vuodesta eteenpäin, mutta jälkimmäisen viiden vuoden sisällä määrä ei ole kuitenkaan selkeästi noussut.
- Eläinlääkärikustannuksien hintojen nouseminen
- Tutkittujen koirien määrä suhteessa populaatioon, vissiin vaikuttaa jotenkin semmoisiin tylsiin seikkoihin kuin tilastollinen pätevyys tms :P
- Muuta? Kritiikkiä?
Tekisi mieli tehdä toinen infograafi jostain muusta jalostuksellisesta seikasta, mutta koikkereilla ei polvia tai kyynäriä ole juurikaan 0 arvoja huonompia.
Ehkä teen seuraavan kuvan aiheesta "2003-2013 välillä jalostukseen käytettyjen urosten määrä suhteessa populaatioon". Olisi mielenkiintoista saada kansainvälinen infograafi koikkereilta tästä aiheesta.
Loksutada, pentuja tällä hetkellä nada.
Ihanaa, kaavioita! Ja olit vielä cockerinkin ottanut sinne, kivaa. Näitä lukisi mielellään enemmänkin, tuo jalostukseen käytettyjen urosten suhde populaatioon voisi olla mielenkiintoinen. Tai joku luonnetesteihin liittyvä.
VastaaPoistaMukavalta näytti A-lonkkaisten trendi, jännästi näytti sekä koikkereilla, cockereilla, shelteillä että novnoutajilla asettuneen suunnilleen siihen 50 %. Asettuukohan se jotenkin luonnostaan tuohon paikkeille, millaisella työllä sen saisi vielä paremmaksi? Karsimalla kaikki B-lonkkaista huonommat jalostuksesta? Cockereissa ainakin käytetään jonkin verran C-lonkkaisia ja jopa D-lonkkaisia satunnaisesti. Jalostustoimikunnan ehdoissa cockereilla olisi kuitenkin oltava BLUP-indeksi yhdistelmässä yli 100, mutta eihän tämä toteudu kaikkien kohdalla.
Villakoirien tulos vähän hämmästytti, millaisiakohan jalostusvalintoja siellä tehdään? Vai mistä tämä johtuu?
Mielenkiintoista lonkkatuloksissa on myös se, että kuinka paikkansa pitävinä lonkkalausuntoa voidaan pitää. Ässän lonkathan kuvattiin 3 vuotiaana B/B lonkiksi. Tänä päivänä (5 v.) niissä on kuitenkin jo lievä nivelrikko ja ovat selvästi löysät, ortopedi veikkasi lonkkia ylimmillään C-lonkiksi, todennäköisesti huonommiksi. Oikei, huonot polvet pahentavat tilannetta, mutta silti. Ortopedi itse mainitsi ohimennen jotain sellaista, että rauhoitettuna koiran lonkat saattavat liikkua syvemmälle maljaan kuin normaalisti, jolloin näyttäisivät paremmalta. Tiedä sitten. Vaikka onhan meillä aina BLUP-indeksi näyttämässä myös suuntaa. Ja onhan koirassa juu paljon muutakin kuin lonkat.
Sun veikkaus agilityperrojen vaikutuksesta kuvattavien määrään on varmasti jotain perää. Haluaisin uskoa, että ihmiset kuvaa koiransa yhä enenevissä määrin, mikäli aikovat niillä raskaita lajeja harrastaa, vaikkeivät jalostukseen käytäkään. Muutaman kerran oon törmänny perrojen taustoja katsellessani tälläseen, että ne joilla ei ole kennelnimeä omaavat keskimäärin huonommat lonkat kuin kennelnimelliset koirat. Että voidaanko tästä vetää johtopäätös, että siinä on haluttu omasta sessestä pentuja, eikä vanhempien lonkilla ole ollut niin väliä, kunhan täyttävät kriteerit. Ja sitten taas perroilla näkee sitäkin, että ne jotka kasvattaa enemmän näyttelykoiria ei niin välitä onko molemmilla huippulonkat, joten siinä sitten jälkeläisilläkin on ehkä himpun huonommat lonkat. (näyttelykoirat on myös keskimäärin isompia) Agilitykasvattajilla taas tuo asia painaa enemmän vaakakupissa. Tässä vaan mun mututuntumaa :D
VastaaPoistaEi noista kyllä voida tehdä mitään päätelmiä "rodun tilanteesta", koska tutkimuksiin viedään koiria aika valikoiden ja pieni määrä koko populaatioon nähden. Ryvästymisvaikutus on suuri silloin kun koko pentue tutkitutetaan eikä se näy kuvaajassa mitenkään. Sorry mut pakko vaan napista :D
VastaaPoistaAnne, tosiaankin näyttäisi A lonkkaisia olla aika tasaisesti 50% melkein rodusta riippumatta. Kyllä varmaan huonompilonkkaisten karsiminen parantaisi lonkkatuloksia, mutta tuskin millään rodulla on siihen paljon mahdollisuuksia kun miettii kaikkia muita huomioitavia asioita. Tuosta BLUP-indeksistä mä en tiedäkään oikein mitään, ehkä pitäisi :D
VastaaPoistaKuvaajan ammattitaito ja kuvien laatu ilmeisesti tosiaan vaikuttaa noihin tuloksiin aina jollain tasolla... ja lonkkien muuttuminen koiran vanhetessa ilmeisesti joillain. Olen lisäksi kuullut väitteen, että alkuvuodesta tulisi parempia tuloksia kuin loppuvuodesta, koska lausujilla on joku tietty "kiintiö" millä he saavat tuloksia antaa?? Kuulostaa kyllä tosi omituiselta, mutta kokenut kasvattaja sen kertoi. Olisi mielenkiintoista tutkia tuotakin vaikka rodusta riippumatta, että minkälaisia tuloksia yleisesti annetaan esim vuosineljänneksillä suhteessa muihin neljänneksiin.
Elisa, tai sitten tuollaisten kennnelnimettömien pennuista tutkitaan vain niitä jotka mahdollisesti oirehtivat, koska näiden kasvattajat eivät niin painota pennun ostajilleen terveystulosten merkitystä..? Mielenkiintoinen hypoteesi kuitenkin. Näyttelykoirien huonommat lonkkatulokset taas eivät yllätä yhtään :/
Mr/Mrs Anonyymi, napise ihmeessä :D. Mielenkiinnolla kuitenkin kuulisin mielipiteesi siitä, minkälaisia lonkkatuloksista tehtyjä tilastoja sinä pitäisit luotettavina "rodun lonkkatilanteesta" kertomaan? Toki tuota pentueittain tutkimisen vaikutusta on ja nämä sitten laskevat tilastoja. Mutta kyllähän sekin kertoo jotain, jos pentueeseen sattuu useampia huonolonkkaisia ja tällaisia pentueita kun sitten useampia jossain pienempilukuisessa rodussa ilmenee niin voi miettiä minkälaisia lonkkia sitten niiden jälkeläisillä ja niiden jälkeläisillä tulee olemaan.
Ne muutamat kennelnimettömät perrot, joiden tuloksia olen katsellut, ovat kisanneet agilityä samoissa luokissa, joten en usko että niillä on oireita. Ehkä ovat agilityä varten halunneet kuvata lonkat, ja sitten huomanneet ettei priimaa tule jos ei kunnollista käsitystä emän ja isän periyttämisestä ole. Mut tää on vaan mun pohdintaa, ei tässä tarvitse mitään logiikkaa olla. :)
VastaaPoista