maanantai 18. helmikuuta 2013

Uusi projekti - cik/cap

Tykkään projekteista. Tykkään kotona tehtävästä koirankoulutuksesta. Tykkään agilitystä. Eniten tykkään agilityyn liittyvistä kotona tehtävistä koulutusprojekteista. Here enters cik/cap.
Pic by Ella Kaijärvi
Lokihan hyppää kaikki hyppynsä käytännössä suuresti, eikä osaa semmoisia itseään kokoavia hyppyjä. Tai ainakaan tarpeeksi hyvin. Tänään sitten jostain syystä X surffailin pitkästä aikaa Lolabulandin sivuilla ja kävin tutkailemassa mikäs se cik/cap taas olikaan. Sitten muistin että haa, tästä eräs meidän agiryhmäläinen puhui ja päädin lukemaan lisää. Siitä on varmaan yli vuosi kun viimeksi kävin Trkmanin sivuilla enkä silloin ymmärtänyt tämmöisistä asioista hölkäsen pöläystä.

Hyppyjä on agilityssä kahdenlaisia, suorilla olevia hyppyjä missä koira hyppää jalat pitkänä ja siivekkeiden kiertämishyppyjä, joissa koiran pitää nuolla siivekettä niin tiiviisti kuin pääsee ja kääntyä oikeaan suuntaan. Täällä on oikein demonstroiva kuva erilaisista hypyistä. Toinen hyvä linkkivinkki on Koiraseminaarit: Silvia Trkmanin agilitytemput 1 ja ihan kiinnostava myös osa 2.

Cik/cap on Trkmanin menetelmä opettaa koiralle tiukat käännökset ensin kiertämällä mitä tahansa, sitten siivekettä, sitten siivekettä missä on rima maassa ja pikkuhiljaa siivekettä missä on rima normikorkeudella. Tavoite on, että hypyillä, joista agiradat enimmäkseen koostuvat, säästää aikaa lähettämällä koiran tekemään pieniä käännöksiä käskyllä sen sijaan että kaartelisi kilometrikaupalla hypyn ohi (niinkun eräät). Lisäksi tiukat käännökset säästävät koiran niveliä, kun laskeutuessa ei tarvitse tehdä "eiku-sittenkin-tänne" korjauksia vaan kääntyminen tehdään jo ennen hyppyä. Mitä isompi koira sen enemmän hyötyä tästä saa.

Nämä olisi nyt tarkoitus opettaa Lokille tässä kevään aikana ja kentän auetessa sitten ollaan mestareita tiukoissa käännöksissä. Niinkuin 2x2 keppien kanssa, netti on opetusvideoita pullollaan joten mitään opetusdeeveedeitä meikäläinen ei tässä rahatilanteessa lähde ostamaan. Trkmanillahan on käännös vasemmalle "cik" ja oikealle "cap" käskyistä, mutta en ole vielä päättänyt pyrinkö opettamaan ihan nämä suuntakäskytkin, epäilen kovasti että koskaan niitä radalla muistaisin käyttää. Pitää miettiä.

Pic by Ella Kaijärvi
Tänään ei päästykään Niinun treeneihin, mutta korvaavasti sitten pitkän työpäivän jälkeen lähdin innosta piukkana Lokin kanssa parkkipaikalle kolikkoboksi sylissä, se on noin 50cm korkea tötsä ja painava kuin mikä joten pysyy hyvin pystyssä. Oikein mainio kiertoharjoite siis. Ainoa huono puoli on se, että sitä ei voi ottaa mukaan, jättää treenien jälkeen pihalle jäähdyttelyn ajaksi ja hakea vasta kotimatkalla. Se kun on nimensä mukaisesti täynnä kolikoita.

Meneillään on step 1: Loki kiertää kohteen hyvin tiiviisti ja minä naksautan sillä sadasosasekunnilla, kun sen pää on juuri kääntymässä esteen takaa eli lähimmillään estettä mitä se vain pääsee. Onhan Lokin kanssa kierrelty milloin mitäkin esteitä, mutta ei ole kiinnitetty tekniikkaan huomiota. Parilla toistolla Loki ymmärsi mitä siltä halusin (kun ensin oli yrittänyt kiivetä tötsän päälle) ja sitten vahvistin sen oma-aloitteista hakeutumista kiertämään ja seisoskelin jonkun 5m päässä kun Loki laukkasi kiertämään tötsää. Palkkasin sekä heittämällä namia että lelulla, lelu sai kyllä kovimmat vauhdit ehdottomasti. Tein molempiin suuntiin, mitä ei saisi oikeaoppisesti tehdä, pitää siis tässä aika pian päättää opettaisiko eri käskyillä vai samalla.

Hyvin nuolemalla jätkä nyt kääntyi ja rehellisesti sanottuna en oikein ymmärrä mikä tässä on varsinaisesti se vaikea osuus, mutta ehkä se tulee mukaan sitten kun aletaan tekemään samaa siivekkeellä ja esteellä. Siihen päästään sitten ensi viikon tiistaina todennäköisesti.

Melkein haluaisin taas kuvata tämänkin projektin videolle, mutta ei meillä kiireisillä työssäkäyvillä ihmisillä ole aikaa nysvätä kameran takana, ainakaan kovin paljon.

3 kommenttia:

  1. Onko sulla eri käskyt eri puolille? :)

    VastaaPoista
  2. jup! on, ja kyllä siihen tottuu. Pitää vaan rataantutustumisessa jo miettiä, että missä tulee mikäkin käsky. Ei toki ole pakko, hyvin pärjää ihan yhdelläkin sanalla.

    VastaaPoista