tiistai 2. maaliskuuta 2010

12 pv kortisoni / Eläinlääketiedettä opiskelemassa

Pari viime päivää olen käyttänyt tehokkaasti netissä surffaillen ja etsien tietoa Fionan sairaudesta.

En ole aikaisemmin etsinyt varsinaisella patologin diagnoosilla englanniksi tietoa, koska minulla ei ole ollut harmainta aavistusta mitä Kohtalainen lymfoplasmasytäärinen enteriitti tai vastaava gastriitti ovat englanniksi. Nyt jotain kautta päädyin IBD:stä kertovalle sivulle, mistä löysin Fionan diagnoosille nimen Moderate lymphoplasmacytic gastroenteritis. Siitä innostuneena löysin monen monta IBD:stä ja sen eri versioista kertovaa nettisivua. Keräsin monta hyödyllistä linkkiä ja olenkin aikeissa tehdä niistä kattavan tietopaketin IBD:stä Fionan kotisivuille avuksi muille samoja kysymyksiä pohtiville, jahka ehdin.

Fiona sairastaa siis IBD:tä, eli Inflammatory Bowel Diseasea eli suomeksi tulehduksellista suolistosairautta. Siitä vielä tuota aikaisemmassa kappaleessa mainittua versiota. Aiheuttajaa ei tiedetä, se voi olla mikä vaan loisista tai bakteereista ruoka-aineyliherkkyyksiin. Tautia hoidetaan ruokavaliolla ja lääkityksellä.

Liityin Yahoon ryhmään IBDogs, jota suosittelen ehdottomasti kaikille IBD koirien omistajille. Sieltä olen lukenut paljon enemmän tietoa sairaudesta, kuin eläinlääkäri on ikinä kertonut. Hyödyllistä tietoa oli muun muassa se, että IBD:n kanssa käsi kädessä voi kulkea SIBO (small intestine bacterial overgrow), B-12 defiency (B-12 vitamiinin puute) ja EPI (exocrine pancreatic insufficiency). Ryhmän asiantuntijoiden mukaan nämä kaikki kannattaisi tutkia koiralta, jolla epäillään tai on diagnosoitu koepaloista IBD.

SIBO:lla tarkoitetaan ohutsuolen bakteerikannan ylikasvua, jonka voi diagnosoida paastoverikokeesta mitatulla folaattiarvolla. B-12 vitamiinin puutteen voi diagnosoida samasta testisetistä mitattavalla kobalamiinin arvolla (listää näiden kahden testaamisest vetlabin sivuilla). EPI:llä tarkoitetaan ilmeisesti haiman vajaatoimintaa, joka tutkitaan TLI verikokeella (linkki vetlabin sivuille). Fionalta on kerran tutkittu verikokeista TLI, joka oli 36 (viitearvot 5-34). Vajaatoiminnassa arvot pitäisivät olla matalat, joten Fionalla tuskin tuota on (vaikka vetlabin sivuilla sanotaankin näin: "Joillakin haiman vajaatoimintaa sairastavilla koirilla esiintyy ohimenevää seerumin TLI:n kohoamista syömisen jälkeen.").

Sen sijaan SIBO:a tai B-12 vitamiinia ei olla tutkittu koskaan. Tänään kävin eläinlääkäriasemalla hakemassa lisää zitacia ja kysäisin eläinlääkäriltä noista testeistä. Vastaus oli, että voisihan nuo ottaa, mutta toisaalta kun tylosin on lääke SIBO:on ja sitä voi syödä huoletta kuitenkin niin ei välttämättä tarvitse. Muutenkin tulee ehkä vähän vainoharhainen olo, kun tuntuu että itse lukee internetistä ihan eri asioita mitä lääkärit sanovat. En vielä varannut aikaa noihin testeihin, mutta mietin asiaa. Asia on ilmeisesti niin, että jos koira sairastaa IBD:tä ja SIBO:a, ei pelkkä kortisoni auta vaan pitäisi lääkitä myös SIBO:a. Omasta mielestäni olisi ehkä kannattavaa testata nuo, siitähän sen tietäisi kannattaako sitä tylosinia edes yrittää jättää nyt pois vai ei.

Toinen suuri kysymysmerkki jenkkiläisten asiantuntijoiden ja oman lääkärini välillä on ruokavalio. Netin viimeisten tietojen mukaan, jos koira kärsii IBD:stä sille pitäisi kehittää eliminaatiodieettityyppinen ruokavalio aineista, jota se ei koskaan ennen ole syönyt. Koira ei saisi enää koskaan saada vanhoja ruoka-aineita, koska ne saavat uudelleen aikaan IBD:n puhkeamisen. Meillähän Fiona on syönyt lähes pienen ikänsä kanaa, mitä se syö nytkin. Oma lääkärimme ei ole ottanut mitenkään puheeksi Fionan ruokavaliota tämän sairauden hoitamisessa. Fiona on ollut nyt suhteellisen ok nappuloiden poisjättämisen jälkeen, mutta mistä minä tiedän olisiko se vielä parempi jos saisi jotain mitä ei ole ennen saanut, esimerkiksi kalkkunaa?

Lisäksi shunttidiagnoosin aikaiset määräykset kummittelevat vieläkin mielessä, ei saa missään nimessä antaa punaista lihaa... Tuntuu, että en saa eläinlääkäriltäni tarpeellisia ohjeita Fionan ruokavalion kasaamiseen järkevästi ja lääkitystä tukevasti. Tuntuu, että olen omien aivojeni ja päätelmieni ja lukemieni varassa, enkä mistään saa asiantuntevaa apua. Tuntuu, ettei eläinlääkäri tiedä tästä sairaudesta tarpeeksi pystyäkseen auttamaan meitä parhaiten. Olen IHAN sekaisin sen suhteen, mitä saan antaa ja mitä en. Mitä pitäisi antaa ja mitä ei. Mikä olisi paras ja mitä pitäisi välttää.

Sattuuko kukaan tietämään Tampereelta suolistosairauksiin tai gastroenterologiaan erikoistunutta eläinlääkäriä? Yliopistollisessa eläinsairaalassa näitä löytyisi kaksi. Ehkä pitäisi soitella meitä viimeksi siellä hoitaneelle eläinlääkärille. Kuitenkin tavallaan tuntuu turhalta lähteä niin kauas, kun nytkään ei tarvittaisi mitään tutkimuksia vaan vain ohjeita, miten koiraa pitää hoitaa sen saaman diagnoosin perusteella.

Fiona voi nyt suhteellisen hyvin kortisoni ja zitaclääkityksillä. Vaikkakin tylosin on ollut pois kolme päivää ja kakka on alkanut taas löystymään. Fionan ohutsuoli ei kykene kunnolla imeyttämään ravintoaineita, mikä viittaisi myös SIBO:on. Tänään mittasin Fionan eläinlääkäriaseman vaa'alla ja järkytyin. Ressukka painaa 3,10kg. Parhaimmillaan viime syksynä se painoi 3,75kg. Miten voi tuntua, että se on menossa parempaan jos paino on nytkin kolmessa viikossa pudonnut 200 grammaa.

1 kommentti:

  1. Koirallani on IBD, jonka oireisiin Tylosin auttaa. Eläinlääkäri kielsi rasvan ja raakaruuan antamisen, joten annoin sille vähärasvaista kypsennettyä ruokaa. Koira laihtui kovasti ja karva meni ohueksi. Vaihdoin ruuan rasvaiseen (n. puolet rasvaa) raakaan sianlihaan. Koiran paino nousi normaaliksi ja se kasvatti kunnon talviturkin keväällä.

    VastaaPoista